Bostadsrättsinnehavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick och svara för lägenhetens samtliga funktioner. Innehavaren svarar för det löpande och periodiska underhållet förutom för reparation av stamledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten.

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för följande: 
 · egna installationer
 · väggar, tak och golv med underliggande fuktisolerande skikt
 · utrustning och inredning i kök, badrum och övriga rum
 · ledningar och övriga installationer för avlopp, värme, gas, el och vatten inom lägenheten (ej stamledningar).


Innehavaren får göra ändringar i lägenheten. Väsentlig förändring får dock genomföras endast efter tillstånd av styrelsen och under förutsättning att detta inte medför men för annan medlem. Vid alla renoveringar i badrum, kök och vid flytt/borttagande av väggar ska en renoveringsansökan skickas in till styrelsen.  Det är inte tillåtet att inleda ombyggnation förrän styrelsen gett sitt skriftliga godkännande. Notera även att den kulturhistoriska klassningen av Dalen och Lönngården som "Grön" starkt begränsar möjligheterna vad gäller förändringar av fasadernas utseende.

BLANKETTER 

2-Renoveringsansökan_lägenhet (1).pdf
2-Renoveringsansökan_uteplats (1).pdf
Renoveringsansökan_inglasning balkong.pdf  
Regler vid renovering.pdf  

 

Du skickar in den signerade blanketten till styrelsen 
 
Badrumsrenovering ska vara fackmannamässigt utfört
Föreningen kräver att renovering av våtrum ska vara fackmannamässigt utfört i enlighet med Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK). Endast hantverkare med våtrumscertifikat får utföra arbete och således godkänner styrelsen enbart ansökningar med komplett information om vem som ansvarar för renoveringen och om denne har våtrumscertifikat.

Några god råd

  • Anlita alltid behörig fackman för VVS-arbete eller arbete i kakel/våtrumsmatta.
  • Täpp igen synliga borrhål med silikon .
  • Besiktiga badrummet om du är osäker på om tätskikt eller golvbrunn är tätt.
  • Avloppsdoft beror oftast på att vattenlås eller att någon anslutning till avlopp är otätt.


Köksrenovering 

  • Vattenledningar får endast ändras av hantverkare med behörighet
  • Nydragning av el får endast göras av behörig elektriker
  • Inga fläktar får kopplas in till ventilation - använd istället frihängande kolfilterfläkt

Kökskåpa

Ska du renovera köket och vill byta kökskåpa är det viktigt att kontrollera att du köper rätt produkt. Installerar du fel produkt störs husets ventilationssystem. Bland annat risker man att matos läcker mellan lägenheterna och att luftflödena i rummen blir instabila. Monterar du en fläkt som inte är av rätt typ kan du bli tvungen att byta ut den på egen bekostnad.

Funktionen på ventilationen förutsätter att principerna inte ändras när lägenheter renoveras. Vi ska därför hålla oss till den ursprungliga tekniken. Det är inga problem att modernisera exempelvis kökskåpan bara man köper en produkt av rätt konstruktion.

Men jämna intervall måste föreningen genomföra OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll). Går den besiktningen inte igenom pga någon installerat felaktig kåpa eller dyl får den lägenheten ett åläggande om rättelse, dvs ordna felet på egen bekostnad så att ventilationen fungerar igen.


Håll reda på denna enkla huvudregel:
- Köp en kökskåpa
- Köp INTE en köksfläkt

Till denna huvudregel kommer ytterligare regler per hustyp:

HÖGHUSEN
Här köper du kökskåpa avsedd för flerbostadshus med central frånluftsfläkt eftersom flera lägenheter utnyttjar samma fläkt placerad uppe på vinden. Köp en kåpa med forceringsspjäll som alltid ger grundventilation. Spjället ska alltså inte stänga helt när du drar reglaget till minimum.

LÅGHUSEN

Kåporna i låghusen skiljer sig genom att inte bara innehålla ett spjäll utan dessutom styrning av en fläkt. I låghusen sitter en fläkt för varje enskild lägenhet på vinden. Fläkten matas med spänning via kåpan. Kåpan ska därför ha en inbyggd transformator som gör det möjligt att via ett reglage styra fläkten.

Detta betyder att fläkten aldrig kan stängas av från kåpan och garanterar grundflöde.

Köp en kåpa med forceringsspjäll i två steg som alltid ger grundventilation. Spjället ska alltså inte stänga helt när du drar reglaget till minimum. 

 

INGLASNING AV BALKONG

Vid inglasning av balkong krävs ett bygglov, detta ansöker boende själv om. En renoveringsansökan ska skickas in till Styrelsen innan inglasning påbörjas. Bygglov ska finnas som bilaga till renoveringsansökan. 

Har du behov av dusch och/eller toalett under din renovering går det att använda duschrummet och toaletten vid tvättstugan. Kontakta styrelsen för att få tillgång till duschen, som kräver nyckel.